Det Sydfynske Alperidt



Hvad er distance ridning?

Hvordan kommer jeg igang?

Hvordan forløber et stævne?

Hvad skal jeg have med til stævne?



DISTANCE 

Ridesportens Marathon



Distanceridning er en diciplin hvor man tester hestens og rytteres udholdenhed på distancer fra nogle få kilometer og op til 160 km på en dag.

Er klassen over 40 km så rides der i to eller flere loops. 

I klasser under 40 km rider man et enkelt loop.

Før og efter ridtet  tjekkes hesten af en dyrlæge. Skal man ride flere loops så bliver hesten også tjekket af dyrlægen imellem hvert loop og skal godkendes for at man må ride videre i konkurrencen.



 


Hvad er distance?

Alle heste kan være med til distance, uanset størrelse og race.

Vælger man at ride korte distancer, så kræver det ingen særlig træning, at være med.


Vil man til gengæld prøve kræfter med længere distancer, så kræver distance grundig forberedelse og megen træning og en god samhørighed mellem hest og rytter så hestens velfærd får top prioritet.


I distance rider både børn og voksne mod hinanden, i de samme klasser. Heste og ponyer rider også mod hinanden i samme klasse OG voksne må gerne ride på ponyer.


Selve konkurrencen består i, meget kort fortalt, at  følge en tydeligt afmærket rute. Afmærkningen er som oftest med pile.


Der rides efter tre regelsæt:


  1. Clear Round - man rider ruten inden for en begrænset tidsperiode med en maksimum og en minimun hastighed. Man starter enkeltvis, eller i små grupper. Der er ingen vinder i klassen.
  2. Idealtid - man rider ruten med en på forhånd oplyst ideal hastighed og den rytter der ligger tættest på idealtiden, vinder. Man starter enkeltvis eller i små grupper.
  3. Fri tid - Man starter i samlet flok og den der er først i mål med en hest der kan godkendes af dyrlægen, vinder.


- Distance giver fantastiske naturoplevelser. Der rides i skove, på heder, langs stranden, i flat eller kuperet terræn.


- Distance kræver udholdenhed, om man skal ride 8 km på en time eller sidde i sadlen mange mange timer for at gennemføre 160 km.


- Distance er en udfordring, hvor man må trodse vind og vejr både i træningen og i selve konkurrencen


- Distance er for ryttere der lægger vægt på horsemanship, at opbygge tillid til sin hest så man sammen er klar til den opgave hvert enkelt ridt er.


- Distance er for alle der elsker at være sammen med sin hest mange timer ad gangen.




            Hvordan kommer jeg igang? 


Alle heste kan gå distance, men det er vigtigt at afstemme mål og ambitioner.

Læs om distance - det er en diciplin der adskiller sig temmeligt meget fra både dressur og spring, så et rigtig godt sted at starte er at læse reglerne for distanceridning, så man er lidt forberedt når man kommer ud.

Det er en god ide at starte med klasser der ikke er alt for lange og som kun har et loop og så bruge dagen på at få styr på stævneforløbet, på den måde så bliver man selv mere sikker.


Det absolut vigtigste er, at du kan ride din hest uden i naturen, hvis du kan det, så er du helt sikkert klar til at ride distance ridt.

En af de opgaver hesten bliver stillet overfor i et distanceridt er dyrlægekontrollen. Her kan du med stor fordel forberede dig hjemmefra.

  • Lær din hest til at blive mønstret i trav før og efter du rider ud på tur. 
  • Lær den at det er okay at få tjekket øjne og blive kigget ind i munden.
  • Træk dens pels ud på skulderen for at vænne den til at blive tjekket for dehydrering.
  • Hvis du har en ven til at hjælpe dig, så træn i at stå udenfor med din hest mens din ven trykker den på ryggen og mærker dens ben.


Vælger man at ride korte distancer, så kræver det ingen særlig træning, at være med. Der udbydes korte distancer under 15 km til stort set alle distanceridt i Danmark. 

Vil du prøve kræfter med længere ridt så skal du begynde at undersøge hvordan du kan træne hesten optimalt på en skånsom og tilstrækkelig måde, så den bliver klar til opgaven.


Et distanceridt er når turen i skoven bliver en konkurrence og diciplinen giver pludselig ryttere som elsker at ride i naturen en mulighed for også at deltage i konkurrencer, hvis man har lyst til udfordringen.

HUSK at for langt de fleste ryttere så er ambitionsniveauet at ride en dejlig tur i skoven på sin bedste ven og få nogle skønne naturoplevelser og samtidig få opfyldt ønsket om at deltage i en konkurrence. Der er plads til ALLE i distance riding.


Du kan finde distancereglementet fra Dansk rideforbund HER:

https://rideforbund.dk/Files/Files/PDF-filer/Reglement/Distance%20reglement%202022%20-%20uden%20synlige%20rettelser%2004.02.2022.pdf


Du kan finde alle distance ridt under Dansk Rideforbund HER:

https://rideforbund.dk/go/staevnekalender/staevnekalender?from=12-10-2022&to=12-01-2023&Discipline=Endurance



Reglerne for ridt under Det Sydfynske Alperidt er modificeret noget i forhold til de "rigtige" distanceregler under Drf. Det har vi gjort for at tilgodese nye ryttere, så de får en oplevelse af, at de bliver bedre forberet på distance uden risiko for at udgå fordi de ikke havde helt styr på de mange regler der er i distance..

Vores mål er at flere ryttere får lyst til at prøve kræfter med denne fantastiske diciplin.

Her på hjemmesiden finder du alle vores ridt og hvordan du tilmelder dig.

Du kan læse mere om vores visioner for distance HER:

https://detsydfynskealperidt.dk/visioner



Hvordan forløber et stævne?

Der er som sagt en del regler i distance og det kan føles lidt uoverskueligt at komme til de første stævner. Her får du et generelt overbliv over selve stævnedagen:


  • Sørg for at komme i god tid så du kan få parkeret og lige tjekke stævnepladsen inden du skal til dit info-møde. Tiden for klassens info-møde står altid i programmet.
  • Meld din ankomst i sekretariatet, her skal du aflevere hestens pas og du får udleveret en nummervest og et dyrlægekort. (Til ridt under Det Sydfynske Alperidt har vi allerede set passet i forbindelse med din tilmelding - så det behøver vi ikke igen OG ved flere af vores ridt udleverer vi nummervest og hestekontrolkort når man ankommer til pladsen)
  • Kom til info-mødet for din klasse. Her bliver der vist skilte og kort informeret om ruterne og andre vigtige info om det konkrete ridt, det er også muligt at stille spørgsmål.     ( Til ridt under Det Sydfynske Alperidt kan du ved hvert ridt finde en fane der hedder Info-møde på hjemmesiden, har står alle de ting der vil blive snakket om til infomødet - så kan man være endnu bedre forberedt og evt have nogle spørgsmål klar)
  • Så er det tid til at få tjekket din hest i dyrlægekontrol/hestekontrol. Det vil altid stå i programmet hvornår tiden for kontrollen til din klasse starter. Din hest skal kun være iført trense, når den fremvises. Er det meget koldt eller vådt må den gerne have sit dækken på mens man venter på sin tur. Husk at have det udleverede kontrolkort med. 
  • Hesten skal være rengående i mønstringen og have en puls under 60 for at den må få lov at starte. (Til ridt under Det Sydfynske Alperidt tager vi ikke pulsen så tungt, da nervøsitet tit spiller ind når man skal prøve noget nyt og vi prøver gerne af flere gange så både dig og din hest kan slappe af og nyde det.)
  • I programmet står det præcise tidspunkt for din start. Du sørger for at din hest er sadlet op og eventuelt varmet op inden det er din starttid. Lidt før starttid rider du frem mod start og start personalet vil sende dig afsted på det præcise tidspunkt.
  • Så er det bare med at nyde turen. HUSK alle skilte/pile står i højre side og du vil blive informeret om der er støtte sløjfer i rutens farve efter sving. Hvis du pludselig ser skilte i begge sider så er det fordi du vil skulle ride samme vej tilbage, så det er helt naturligt. På vejen vil du møde et skilt der markerer hver femte kilometer og en kilometer for målstregen vil du også møde et skilt der fortæller dig at du er tæt på mål.
  • Du planlægger sig din hastighed på turen - men være obs på om der er krav til minimum, maksimum eller ideal tid for den klasse du rider.
  • Når du kommer i mål, bliver din tid noteret og du får også udleveret en lille tids-seddel. Fra det tidspunkt har du max 20 minutter til at melde dig og hesten i Vet-In / Puls.  
  • Du kan bruge de 20 minutter til at sadle hesten af og evt køle den ned med vand, den skal måske også trækkes lidt rundt så pulsen kommer under 60 slag i minuttet. Hvis du skal ud på flere loops, så skal du huske, at den tid du bruger her tæller med i ridetiden - det handler derfor om at gøre tiden fra mål til Vet-In så kort som muligt.
  • Når du er klar til at fremvise din hest går du til PULS/VET-IN og melder din ankomst. Her får du noteret ny tid. Denne tid er en kontroltid for at du ikke har brugt mere end 20 minutter siden du kom i mål OG hvis du skal ud på endnu et loop så er det også fra dette tidspunkt din næste start-tid udregnes (som oftest + 40 min) Hvis du ikke skal ud igen så får du ikke kortet tilbage, MEN hvis du skal ud igen så får du det lille kort med. (Til ridt under Det Sydfynske Alperidt tager vi det ikke så tungt med de 20 minutter - så hvis du er nye og lidt for langsom, så gennemfører du stadig ridtet hos os)
  • I klasser uden etapemål stopper tiden når man passerer målstregen.
  • I klasser med flere loops og derfor flere etapemål stopper tiden, når der meldes til puls. Efter sidste loop stopper tiden når man passerer målstregen.

  • Når du har meldt ind ved Vet-In/Puls går du ind i det afmærkede område hvor man venter på at blive kaldt ind til dyrlægen/hestekontrollen. Ryttere der skal ud på flere loops vil komme forrest i køen.
  • Skal du ud på endnu et loop så tjekker du din nye starttid på det lille kort sørger for at stå klar ved start hvor du giver personalet det lille kort så de kan sende dig afsted på det præcise tidspunkt.
  • Når hele klassen er i mål og resultatet opgjort så er der fælles præmieoverrækkelse.


Særligt på lange distancer kan det være en fordel at have en hjælper med (crew) Hjælperen kan mødes med rytteren ude på ruterne og tilbyde hesten vand eller snaks. Og hjælpe i pauserne mellem loops.



    Hvad skal jeg have med til stævne?

    Du behøver ikke noget specielt udstyr for at komme igang med distance ridning. 


    Det aller vigtigste:

    • Udstyr til hesten - sadel og trense
    •  Andet udstyr - vandspand, strigler, hovrenser, svamp og evt et dækken
    • Udstyr til rytteren - hjelm, godkendt fodtøj, evt ridevest.


    Hvis man synes at distance er fedt og man gerne vil investere i lidt mere distance-udstyr:

    • En paddock
    • Pulsmåler fx Horsepal
    • Særlige sikkerheds-stigbøjler m. bred blød fodstøtte fx EZ-ridestirrups.


    Hvis du vil gå all-inn:

    • Biothane distance trense og martingal - tåler vand og har har masser af flotte farver.
    • Sadelunderlag fx Setzi
    • Distance-sadel - der findes masser af forskellige fx Setzi, Podium, Panel-sadler fra Saddle Exchange Solutions


    Og så er det ellers bare med at nyde rideturen.